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Materiais Safety
Administration

Ms. Eva Glimsche
savethesituation

Miihlenstr. 30a

24631 Langwedel Germany

Reference No. 14-0216
Dear Ms. Glimsche:

This is in response to your November 6, 2014 email requesting clarification of training
requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) and
the International Civil Aviation Organization’s Technical Instructions for the Safe Transport
of Dangerous Goods by Air (ICAO TI). Your questions are paraphrased and answered as
follows:

Q1. In order to satisfy the function specific training requirements of the HMR is it sufficient
for training based on the ICAO TI to include the topics in subpart C of part 171 plus the
reference to the U.S. State Variations published in the ICAO TI? Or would all differences
between 49 CFR and the ICAO TI regarding air transport need to be addressed?

Al. Training conducted to comply with the ICAO TI may be used to satisfy the function
specific training requirements set forth in § 172.704 to the extent that such training

addresses functions authorized by subpart C of part 171. Differences between the HMR and
the ICAO TI that are not specifically addressed in subpart C of 171 or in U.S. State
Variations in the ICAO TT are not required to be covered to comply with the requirements of
§ 172.704.

Q2. Is a person who receives training based on the ICAO TI, to include the topics in subpart
C plus the reference to the State Variations published in the ICAO TI, required to know
about combustible liquids? -

A2. No. See Al above. As combustible liquids are not mentioned by name or by reference
in either subpart C of part 171 or in the U.S. State Variations of the ICAO TI, no training on
this topic would be required.



Q3. Is a training certification completed in accordance with the ICAO TI requirements
sufficient to provide proof of the function-specific training required by § 172.704(a)(2)? Or
would a certification completed in accordance with the ICAO TI requirements need to have
additional text entered giving reference to § 172.704?

A3. A record of training must be maintained for each hazmat employee under § 172.704(d).
Certification of training is one element of this training record. Section 172.704(d)(3)
requires a description, copy, or the location of the training materials used to meet the
requirements in §172.704(a) to be a part of the hazmat employee’s record. This requirement
is similar to the requirement found in the ICAO TI. Regardless of the method chosen to
comply with the requirement in § 172.704(d)(3), examination of information in the training
record should indicate the training sufficiently addressed the areas required (e.g. function
specific, subpart C of part 171, U.S. State Variations).

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

T TS e /(W7‘—>

Duane A. Pfund
International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division




Dodd, Alice (PHMSA) - 03 P
From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Thursday, November 06, 2014 3:03 PM

To: ‘ Hazmat Interps

Subject: FW: Training Requirements §172.704

Shante/Alice,
Please submit Ms. Glimsche’s original email for a formal letter of interpretation.
Thanks,

Mike

From: Eva Glimsche [mailto:eva@savethesituation.de]
Sent: Thursday, November 06, 2014 6:39 AM

To: Rivera, Jordan CTR (PHMSA)

Subject: Re: Training Requirements §172.704

Dear Jordan,
thanks for your email and the letter of interpretation.

But the letter of interpretation does not answer the question whether an ICAO TI training that covers the State
variations of the USA is sufficient. Or whether specifics like combustible liquids need to be covered also.

And whether the ICAO TI DGR Training Certificate needs to include a statement to the effect that specifics
according to 49CFR were covered.

Please look into this again and for our trainer team it is important to get an answer to these questions in writing
because we need to inform our customers about the outcome.

Thanks and best regards

Eva

savethesituation

Eva Glimsche - Mihlenstr. 30a - 24631 Langwedel
Mobil 0171 - 4958177

eva@savethesituation.de
www.savethesituation.de

Am 04.11.2014 um 23:24 schrieb jordan.rivera.ctr@dot.gov:




Dear Eva,

We have received your inquiry to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration’s (PHMSA’s) Hazardous
Materials Information Center (HMIC).

The HMIC provides information on the Hazardous Materials Regulations (HMR), 49 CFR Parts 171-180. The HMR
establish regulatory requirements pertaining to the safe and secure transportation of hazardous materials by rail,
.aircraft, motor vehicle, or vessel. If you require information on the HMR, you may contact the HMIC, which is staffed

with reguiatory specialists who can quickily answer your questions by phone, Monday through Friday, 9 AM - 5 PV EST
at 1-800-467-4922 or {202) 366-4488.

Based on your inquiry, you may be interested in the following URL:

http://www.phmsa.dot.gov/staticfiles/PHMSA/Interpretations/2009/090240.pdf

Sincerely,

Jordan, HazardousMaterials Specialist

An e-mail response from this office is considered informal guidance. Formal guidance may be requested in accordance
with 49 CFR 105.20. http://phmsa.dot.gov/hazmat/regs/interps

From: Eva Glimsche [mailto:eva@savethesituation.de]
Sent: Tuesday, November 04, 2014 2:31 PM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Subject: Training Requirements §172.704

Dear Sir or Madam,

I require a written interpretation regarding Training Requirements stated in §172.704.

In §172.704 (2)(2)(ii) it reads that training relating to the requirements of the ICAO Technical Instructions may
be provided to the extent such training addresses functions authorized in subpart C of part 171 of this
subchapter.

Now my question whether it is sufficient for a training based on the ICAO TIs to include the topics in subpart C
plus the reference to the State Variations published in the ICAO TIs or whether all differences between 49 CFR
and ICAO TI regarding air transport need to be addressed. Very specifically I would like to know whether a
person who gets ICAO TI training also needs to know about combustible liquids.

And do you regard a certificate according to ICAO TI as sufficient to provide proof of this function-specific
training? Or would the certificate according to ICAO TI need to have an additional text entered giving reference
to §172.704?

Looking forward to hearing from you!

Best regards

Eva



savethesituation

Eva Glimsche - Miihlenstr. 30a - 24631 Langwedel - Germany
Mobile + 49 - 171 - 4958177

eva@savethesituation.de

www.savethesituation.de




